Nieuwsflits
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
november 2023 | bekijk online
 

Het einde van het jaar is alweer in zicht en de winter staat voor de deur. Voor velen een moment om weer even bij te komen van een druk najaar. Ondertussen is het programma Duurzaam Boer Blijven 2023-2024 weer in volle gang. Sinds de zomer is er weer veel moois gebeurd in het MIND-netwerk. Veel leesplezier!

In deze editie:

  • Jonge Boerennetwerk trapt seizoen 2023-2024 af
  • Alle KringloopTips nú op de MIND-website
  • Gedeputeerden de boer op in Midden-Delfland
  • Nieuwe impuls voor droomproject Rotterdam de boer op!
  • Kaasmaken en loonwerk: Jonge Boeren nemen een kijkje

Geniet van de wintermaanden en tot snel!

 
 

Jonge boeren netwerk trapt seizoen 2023-2024 af 

Eén van de doelen van het Jonge Boerennetwerk is mensen samenbrengen die perspectief hebben én zien in de agrarische sector van Midden-Delfland. In de Polderij in Maassluis kwamen er op 13 november bijna 30 bij elkaar. De een boert al een paar jaar, de ander is aspirant-boer of werkt bij een loonwerker of in de agrarische technologie. Al sinds 2016 hebben ze een eigen programmalijn binnen het programma Duurzaam Boer Blijven

Het was wethouder Fred Voskamp die de startavond van dit seizoen aftrapte. ‘We werken aan een toekomstvisie voor onze gemeente. Hoe ziet onze gemeente er in 2050 uit? Dan ben ik geen wethouder meer, maar zijn jullie nog volop in bedrijf. Bij deze nodig ik jullie uit om over de toekomst mee te denken: de toekomst van onze gemeente, ons landschap en zij die het gebruiken en beheren.’  

Voor dat meedenken, maar ook voor kennismaken en bijpraten, was op deze informele avond alle ruimte. Het was een aftrap die naar meer smaakte. In de eerste maanden van 2024 volgen een aantal thema-avonden. Interesse? Houd de MIND-website en de Jonge Boeren-app in de gaten!

 
 

Alle Kringlooptips nú op de MIND-website!

Sinds de zomer kun je alle KringloopTips vinden op de MIND-website. Tot nu toe zijn het er 70, maar maandelijks komen er nieuwe bij. Je vindt ze op www.middenindelfland.net/kringlooptips. Afhankelijk van waar je naar op zoek bent, kun je bovenin de pagina filteren op maand of op KPI. Je kunt ook een combinatie maken door een maand te selecteren en dan één of meer KPI’s aan te vinken. Zo krijg je een overzicht van alle KringloopTips die voldoen aan jouw geselecteerde criteria. 

    PROBEER HET EENS!    
 
 

Gedeputeerden de boer op in Midden-Delfland

Ruim 90 procent van de agrariërs in Midden-Delfland is aangesloten bij het programma Duurzaam Boer Blijven. De melkveehouders richten zich op kringlooplandbouw en het vormgeven van een eigen merk voor streekproducten met klanten in de omringende steden. In de praktijk blijkt, dat circulair boeren niet alleen goed is voor natuur en mens, het levert ook meer inkomsten. In de schuur van Arnold van Adrichem, melkveehouder en medevoorzitter LTO Noord Delflands Groen, maakten gedeputeerden van Provincie Zuid-Holland Frank Rijkaart en Mariëtte van Leeuwen op vrijdag 27 november kennis met duurzaam boeren in Midden-Delfland. Ook hoogheemraad Stijn van Boxmeer was erbij.

Goed gehoor
Na het welkom van wethouder Fred Voskamp en voorzitters van LTO Delflands Groen  volgden diverse presentaties over de aanpak in Midden-Delfland gevolgd door het inhoudelijke gesprek. Gedeputeerde Frank Rijkaart was onder de indruk van de streekgerichte benadering. Met de aanpak kringlooplandbouw worden al jaren bovengemiddeld goede resultaten gehaald waar het ammoniakuitstoot betreft. Het wordt wel tijd om deze resultaten te verzilveren. Bij beide gedeputeerden vond de oproep tot het versnellen van een oplossing voor PAS-melders en interimmers en de erkenning van de resultaten van de KPI’s goed gehoor. ‘We gaan hier zeker wat mee doen’ zegt Mariëtte van Leeuwen. 

Probleem of oplossing?
De belangrijkste opgave die er nog ligt, is een stuk verbetering van de waterkwaliteit. Maar: ‘Boeren zijn de oplossing, niet het probleem’ zegt hoogheemraad Stijn van Boxmeer van Delfland. Eén ding weet ik: zonder dit landelijke gebied zouden we last hebben van verzakkingen en natte voeten, het levert ons stilte, weidevogels en ruimte voor recreatie.’ Het Midden-Delfland gebied en de boeren zijn volgens hem essentieel voor de steden eromheen, ook op het gebied van waterkwaliteit. Door relatief weinig bemesten, slootkantenbeheer en beplanting wordt die steeds beter.

 
 

Nieuwe impuls voor droomproject 'Rotterdam de boer op!'

Dankzij een bijdrage van 8,8 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij kan Rotterdam de boer op! de komende jaren verder werken aan haar (en onze) droom: een landschap vol natuur, goed eten voor de stad en een verdienmodel voor groene boeren. Twee jaar geleden is Natuurmonumenten samen met een unieke coalitie van 23 partners, waaronder Midden-Delfland, gestart aan het realiseren van deze ambitie, met succes. Boeren rondom Rotterdam krijgen hulp bij de overstap naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering, stad en platteland komen samen bij voedselbossen en publieksboerderijen en Rotterdammers worden opgeroepen om bewust inkopen te doen via de publiekscampagne ‘Eet Natuurlijk Lokaal’.

Gestapeld belonen, ook dankzij Rotterdam de boer op!
In Midden-Delfland draagt de coalitie Rotterdam de boer op! sinds 2021 als 3e partij (naast het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente zelf) bij aan ‘gestapeld belonen’, het financiële beloningssysteem voor de kringloopboeren in Midden-Delfland. Dit betekent dat boeren die zich extra inzetten voor het sluiten van de bodem-, plant-, dier- en mestkringlopen op hun bedrijf, hiervoor een vergoeding ontvangen.

    LEES MEER    
 
 

Kaasmaken en loonwerk: jonge boeren nemen een kijkje

Zo’n 20 jonge boeren vertrokken begin november richting het noorden, naar Katwoude om precies te zijn, om zich onder te dompelen in de geschiedenis van ‘The Cheese Family’. Ze leerden hoe Henri Willig sinds 1974 uitgroeide tot het internationale bedrijf van vandaag. En kregen daarbij een demonstratie hoe de kaasmakerij zijn befaamde Goudse kaasjes produceert. Fascinerend dat dat vrijwel geheel geautomatiseerd gebeurt.

 
 

De volgende busstop op de route was loonbedrijf Van Vliet in Ter Aar. Leerzaam te horen over hun bedrijfsfilosofie en hoe zij, onder andere met een uitgebreid scala aan machinerie en voertuigen, voorzien in de wensen van de klant. Indrukwekkend om dit alles op één locatie te zien!

 
 

JOUW BERICHT IN DE VOLGENDE NIEUWSFLITS?

Heb je een mooie ontwikkeling die je graag deelt met het MIND-netwerk? Stuur dan een berichtje naar info@middenindelfland.net en wie weet lees je jouw bericht terug in de volgende Nieuwsflits. 

 
 
www.middenindelfland.net
privacy   contact  afmelden